19+1. om tobak under graviditeten

Tänk snart har halva tiden gått, o det känns som om det var nyligen man fick reda på att man var gravid. :)
Och konstigt nog har det gått fort fast man bara har suttit hemma för det mesta. Tiden brukar gå fortare när man är och jobbar.

Kom just från en promenad, det var skönt med lite frisk luft, lite blåsigt bara.

På torsdag ska ja på ultraljud till kalix, kanske lite ut tjatat men ja längar verkligen till det. Hade haft tid igentligen förra veckan men dom bytte ju tiden så :( Men det ska bli spännande o se när förlossnings datumet blir :)

Är även inte alls röksugen nåmera. Och det är ju jätte bra och ett stort steg ja gjort. Är verkligen stolt över mig.
Fast tommi rökte i helgen så va ja int alls sugen. Och inte ens ett bloss ville ja ha.
Dricker även heller inte kaffe, kanske en gång i veckan 1-2 koppar om ens det. Det är ju oxå bra gjort.
Så jag hoppas verkilgen att andra även oxå slutar med rökningen när dom blir gravid. Det kan vara svårt, men ge int upp hoppet. Man kan vara lite sur,känslig och så i början men det går över efter nån vecka. Och man är ju int sur hela tiden utan, humöret går som upp och ner. Men så är det även för vissa under graviditeten oxå.

Här kommer lite fakta åt er som jag har hittat på http://www.vardguiden.se/

Om du röker eller snusar när du är gravid får fostret i sig många skadliga ämnen. Det kan leda till att fostret växer för dåligt eller till och med dör. Det är inte lätt att sluta när man är beroende, men du kan få hjälp.

Om du har tänkt sluta röka eller snusa, så är det hög tid att göra det när du är gravid. När du röker eller snusar får du i dig många skadliga ämnen som tas upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen.

Fostret får till och med i sig större mängd än mamman av vissa ämnen, till exempel kolmonoxid och nikotin. De flesta av tobaksrökens ämnen passerar fritt över till fostret. Nikotinet, som även finns i snus, gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring.

Försämrad syreupptagning:Kolmonoxiden som finns i cigarettröken gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras hos den som röker. Om rökaren är gravid får fostret också i sig kolmonoxid. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som mammans och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret.

Rökning ökar risken för:
  • Att fostret växer för dåligt
  • Missfall
  • Fosterdöd under graviditeten
  • För tidig förlossning
  • Moderkaksavlossning
  • Plötslig spädbarnsdöd.

Hur mycket du röker står i direkt proportion till riskerna för fostret. Så fort du slutar kommer det fostret till godo.


Rökavväjning:

Om du röker kan det vara en tröst att veta att det ofta är lite lättare att sluta röka vid en graviditet. Du kan känna dig äcklad och illamående av rök. För andra är det svårare att sluta helt. Lyckas du inte sluta röka helt bör du försöka minska din konsumtion - särskilt mot slutet av graviditeten. Mindre tobak är bättre än mer. Ge inte upp, även om du misslyckas kan du försöka sluta igen senare i graviditeten. Alla cigaretter eller prillor som du låter bli är bra.


Hjälpmedel:

I första hand bör du försöka sluta med tobak utan avvänjningsmedel som innehåller nikotin eftersom de också är skadliga för barnet. Sen är det såklart bättre att använda nikotintuggummi en kortare period om det verkligen leder till att du slutar röka än att inte sluta alls. Plåster är sämre för barnet än tuggummi eftersom de tillför nikotin kontinuerligt.


Sök vård:

Om du vill sluta röka, men tycker att det är svårt, kan du tala med din barnmorska. Hon kan ge goda råd om rökavvänjning. Var inte rädd för att tala om att du röker. Din barnmorska är van att hantera den sortens frågor. Du kan också vända dig till din vårdcentral. Många av dem har rökavvänjningsprogram.

Du kan också nyttja Sluta-röka-linjen.


Tänkte även att ja lägger in lite fakta om mat under graviditeten någan dag. Det blir för mycket att läsa för er ifall ja lägger ut allt på samma gång :)


Kommentarer
Postat av: Sandra

Det är ju jätte bra kattis :D

2009-11-03 @ 13:51:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0