Måndag...

Idag fyller pappa 46år. Så ja bakade en tårta åt honom ida. :) Vi va även en sväng till ötå.

Här kommer lite information åt er som ja hittade inne på growingpeople och vårdguiden.


Barnet

Ögonlocken täcker hela ögat. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen.

Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln.

Vikt 510 gram.

Mamma

Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt. De flesta förstföderskor känner nu fosterrörelser och graviditeten blir mer verklig.


Du har fått kontakt med ditt barn. Fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte!De flesta gravida kvinnor har också "vuxit in i graviditeten" - släppt oron och anpassat sin vardag efter graviditeten. Du kan fortfarande böja dig och sitta obehindrat. Tänk på din kroppshållning, så att du inte får besvär med ryggen längre fram. Be din man hjälpa till med att hitta en bra hållning åt dig!

Eventuellt så kan det komma mjölk från brösten.

Montgomerys körtlar som sitter på vårtgårdarna, växer och producerar ett ämne som ska skydda bröstvårtorna.Bäckenuppluckring

Bäckenuppluckring kallas även symfyseolys eller foglossning. Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär. När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få. Prata med din barnmorska.


På onsdag har ja tid till monika, då får ja lyssna igen på bebben :) Skönt varje gång o höra att allt e bra.
Ne nu ska ja se på tv me älsklingen :)

alla får ha de så bra...

 


Vecka 22

Nu e man inne på vecka 22 :) gud va snabbt dessa veckor går, och dom skulle gärna kunna gå snabbare oxå.
Vill att bebben kommer ut. Tog med barn kläder ida ifrån ötå. Så har kollat igenom dom :p
I ötå skruvade älsklingen i bilen lite o så tonade vi ruterna. Sedan var ja o hälsade på hos mayo o så va ja ju en sväng till outlet men där fanns de då inget. Vi åt även på labonte det blev skinkrulle o mums va de va gött :p


Här kommer lite info åt er från gravid.se :)

Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning. Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen. Kom ihåg att sköta tandhygienen, hormonerna kan påverka ditt tandkött och få det att svullna.

Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.

Nu är det inte ovanligt med ryggproblem under graviditeten, Ryggmatix är en effektiv lösning för alla som är drabbade av ryggsmärtor.

 


Tänkte skriva in nått annat oxå men gör de nån annan dag istället.

 


 

Imon får vi Linda, Kristoffer och  Kevin på besök. Jag skulle även vara barnvakt åt han en stund :p Dom skulle även komma me baby grejjer imon, så få se va dom kommer med. :) Ska bli spännande att se. Men de e bara de att ja o älsklingen har så lite plats här för förvaring, så få se vart man lägger det tills vidare då. Och det beror ju även på vad dom kommer med. :)

 

Ne nu ska ja gå o mysa me älsklingen, och om en stund gå och sova börjar bli trött.

 

ha de bra!! =)

 

Torsdag.

Idag har jag hunnit med en massa, vaknade vid kvart i åtta. Förde förstta tvätten vid åtta. Städade ida, var klar med städningen vid halv två tror ja de va. La även upp nya gardiner i sovrummet :) Det blev snyggt. :p
Vi va även en sväng på ikea ida. Där köpte vi en julblomma en stor fyrkantigvas, krokar, hmm va de nå annat. Sedan va vi o köpte såndär kvist med ljus på rusta, ja just ja vi köpte ju även kvistar från ikea oxå o de var i färgen brunlila.
Sedan var vi även o framkallade bilderna och det blev 107st. :)

När vi kom hem började ja laga mat. Och efter de la vi oss ner i soffan o såg på salatut, när de slutatde så somnade ja en timma :p hehe

Imon ska vi åka en sväng till ötå, älsklingen ska skruva lite i bilen o lägga toning. Jag tänkte umgås med mayo =)

ne nu fara o äta yuogurt :p ja o bebben har börjat gilla banan yuogurt. :p hehehehebilder..

Har gått igenom lite bilder, och tänkte ta och framkalla dom. blir ganska mycket bilder 107st :D Men men de e ju bilder på allt möjligt. :p

Kanske får vara barnvakt åt kevin ett tag på lördag, ifall linda o råttan kommer. Dom ville gå i affärer.
Och ja är ju gärna barn vakt :p Kevin får ju sin första kusin i april :)

Snart är man inne på vecka 22 :) O känner av bebben mer för varje dag som går. Och det är bra, då vet ja att allt e bra me bebben. Och dom har ju sakt på mvc att allt e bra så det är bra det. Längar tills bebben kommer, och det är bra att tiden går fort nu. Veckorna bara rinner iväg...

Här kommer en bild på Kevin


Fasters lilla emil i lunneberga :p hehe <3

fyndat..

Åt just middag, lagade korvstroganoff :) Och det var gött. :p Idag har vi vart på öb gjorde ett bra fynd där. Hittade en snygg ljusstake där, men hittade ej vart dom fanns i kartonger så då frågade ja ju en som jobbar där vart dom finns. Och då kom vi fram till att det är den sista och att det fattas en lampa på den. Men iallafall så sa hon sedan till mig att ja kan få den för 69 kr. Och jag tog ju den så klart. Det fanns en liknande men den gick på 129. och den va int ens snygg. Sedan köpte vi kronljus, tvättpulver, balsam hmm ja tror de va de. Sedan åkte vi till rusta o där köpte ja en jul sjärna till köket :)
Ångrar att ja int köpte ett par gardiner som jag såg ida. Som ja hade tänkt till sovrummet. Men tänkte att ja åker o köper dom kanske imon :p Efter rusta åkte vi till ica maxi o handlade o sedan kom vi hem..

Tänkte om man skulle gå o ta päikkärit på soffan, känner mig lite trött.

redan onsdag...

gud vad dagarna bara rinner iväg. Känns som om man inte hinner med någonting, fast man inte ens har nå jobb.
Har just käkat frukost, o satt vid facebook samtidigt. Älsklingen är och hämtar hans son benjamin, som ska vara här hos oss över dagen. :)

Igår skrev ja inget inlägg och det är för att vi åkte till övertorneå strax efter att vi ätit frukost igår. När vi kom dit började jag att städa bilen. Älsklingen höll på att montera extraljusen. Det var planerat att jag,tommi o mayo skulle åka upp till turbovaara men älsklingen var ju först klar med bilen kring halv 6 först. :( Och mayo började ju jobba halv 4, så vi hann ju inte. Men nästa gång vi åker upp så far vi dit :) Efter att älsklingen var färdig så åt vi makaronilåda som jag lagade medans ja väntade på han. Efter att vi hade ätit så åkte vi till kuusi. Vi kollade salatut där o efter de så åkte vi in till ötå o hämtade upp donna. Och sedan började vi köra mot happis. När vi kom hem gjorde vi varma maker o tittade på tv tills klockan var tolv tror ja, o sedan var de natti natti. :) detta gjorde vi igår då.

Idag har ja fått min lön, så ja planerar på om ja skulle åka o köpa lite jul belysning ida :)
knasig bild heheh men har int så många bilder på han, men här är pappa tommi, som jag älskar otroligt mycket. <3

ha de.


gnatt...

tänkte här på en stund gå o lägga mig. Börjar känna mig smått trött. Ikväll har man int gjort så mycket sett på tv, o badat bastu. :) Har konstig magsmärta, och svårt att andas. :( vete fan vad det är? Känns int bra alls, hoppas det går över snart...

Imon tänkte ja o älsklingen åka till ötå en sväng, hälsa på hos mina föräldrar, mayo och eventuellt soppa.

ne nu lägga sig ner, och hoppas på att värken försvinner...
sådär ja...

Nu har mayo lagt hårförlängningen på mig och såhär blev det =)
Vad tyckte ni? I visst ljust ser man att hårförlängningen är lite ljusare.

Har mayo och sandra här på besök. Vi har fikat och suttit och snackat lite :P

ha de21+4

ja då var det måndag morgon, och när man steg upp så åt man frukost o satt vid datorn.
Sminkade mig just och tänkte åka och hämta mayo, ifrån hennes morsa. Vi ska lägga hårförlängning på mig. :)
Blir säkert jätte snyggt.. Efter att vi har gjort de så får vi se va som händer. Men vi har planerat att vi ska hitta på någe före hon åker hem med bussen. Så få se då va de blir, kanske en vända på ikea? :p

Ne nu ska ja kolla va älsklingen gör o fråga om han ska följa me, men skriver kankse några rader senare ida..

ha de bra

Vecka 21+3

Nu har 21+3 veckor gått av graviditeten :)  Och jag och bebben mår bra, känner av den mer och mer, förutom att utslagen på kroppen finns ju ännu. Och det är inte så kul. Ser inte så snyggt ut. Men man får ju hoppas att dom försvinner inom kort. :)

Har nyligen brännt två nya skiver, till bilen. Denna gång med finsk musik :P Älsklingen är ute och skruvar i bilen. Han byter glödstiften på bilen. Så få se då hur länge de tar. Oj detta skrev ja i fredags när ja hade tråkigt.


I torsdags eller va det kanske i onsdags. Men skit samma så,  frågade tommis syster tommi ifall ja e me barn fö deras kusin hade sett mig o hon hade tyckt att magen hade växt så hon hade ju frågat henne. Men hon viste ju inte så då frågade hon ju tommi igår och tommi sa till henne som det var.  Hon blev jätta glad. =)


I fredags berättade vi även åt tommis -mina föräldrar, linda, råttan, soppa , att jag är gravid. Morsan det första morsan sa åt mig var att – var det därför ni köpte skåp bil? Och då sa ja åt henne att de heter kombi hehe hon blev nog lite chokad. Alla är glada för våran skull, och det är ju bra det.


Här kommer lite som jag tagit ut från growing people :)

I Sverige brukar barnmorskorna rekommendera ett extra järntillskott från mitten av graviditeten på 60-100 mg/dag. Det beror på att, även om du äter bra mat finns det risk för att du inte kan täcka det ökade järnbehovet, utan att tära på reserverna - och de kan behövas i samband med förlossning och amning.


Ge järnet

Blodpudding, korv, vitkålssallad, Hamburgare med bröd, tomat, sallad, apelsinjuice, Köttfärssås, spaghetti, paprika. Köttgryta, potatis, brysselkål Lammkotletter, ratatouille, bakad potatis. Stekt kotlett, kokt potatis, skysås, broccoli. Rostbiff, potatissallad, tomatsallad.Stekt biff i ciabattabröd, tomat, paprika, lök.

Kuriosa - det går åt nästan en hink med persilja för att täcka dagsbehovet av järn då du är gravid.

Tänk på att: Kaffe och te minskar förmågan att ta upp järn. Stora mängder kaffe - över 300 mg koffein om dagen - kan också öka risken för låg födelsevikt och missfall. En vanlig kopp kaffe innehåller 100 mg koffein.


Barnet

Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen. Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret. Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och surt- om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik.

Vikt 420 gram.

 


Mamma

Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än.

Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo.

**********************************************************************************

Mayo är här nu på besök, hon har färgat mitt hår. Och imon ska vi lägga hårförlängningen igen på mig :)

Ne nu vara lite social :p Alla får ha de så bra

 


20+6

Igår var jag och tommi till barnmorskan monika. Där frågade hon hur jag mådde o ja har ju mått bra. Hon tog även pulsen, blodtrycket och socker. Allt var bra. Vi lyssnade även på bebbens hjärtljud.  Det känns bra varje gång när hon säger att bebben mår bra. :) Denna gång var de svårt att få tag på hjärtljudet för attt bebben rörde på sig så mycket. Ibland lät de långt bort. Men några gånger fick vi även höra nära oxå. Vikten tog hon även oxå och har gått upp 6,6 kilo. Och hon sa att det är inte för mycket och inte för lite. Men så sa hon att hon tycker att jag ska börja äta mera.

Här kommer två bilder åt er, inte så bra. Magen i dagens läge.
Måste nog minska på öl drickandet så att ja int får så stor öl mage :p hehehhehe

20+3

Nu har halva tiden gått, och det känns som om man blev nyligen gravid. Tiden går så fort, veckorna bara rinner iväg.
Har börjat känna bebben nu, (häftigt) Nu vet ja att någonting är där inne. Eller ja såg ju på ultran oxå men nu har ja även känt det oxå. :)

Idag ska jag och älsklingen kanske åka o köpa en ny bil, vi sålde kiss 190n igår, och det var janzi som köpte den.
Nu håller vi på att söka efter en kombi merca, så att barnvagnen ryms och att även donna kan sitta-ligga där bak :)

Här kommer lite info åt er, som jag hittade på gravid.se och growingpeople. :) Texten kanske är lite knäppt men ja fattar int va som hände, för ja hade texten inne på word o ändrade lite i texten o nu när ja kopierade den hit så blev det så här men men skit samma, orkar inte börja tjorva me den nu.

Ungefär vid den här tiden är det dags för ett nytt besök hos MVC, och jag ska fara dit på onsdag.  Modern märker att barnet rör sig alltmer och det går ibland att se dess rörelser. Livmodern växer alltmer och skjuter fram magen. Det kan hända att naveln börjar puta ut, i sådant fall kommer den att göra det tills förlossningen. Bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.

Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen hörsel, syn, känsel, smak och lukt -. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas

Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.

Det växer ut lanugohår på huvudet. Lanugohår är små, tunna, bleka hår utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. Stråna är ofta bara någon millimeter långa. Öronen flyttar fram till sidorna av ansiktet.


Kan ni tänka er att nu får ja min beibis :) ja som velat ha så länge :) Är sååå lycklig. Kan nog inte bli lyckligare änn vad jag är nu. Tur att jag inte gjorde abort. Hade fan int pallat av det.

alla får ha det så bra =)

imon..

imon blir de o åka till sunderbyn :( oroa er ingte nu i onödan innan ni har läst klart ;)
Ska nämligen åka dit angående mina prickar som ja har haft nu i några månader. Och börjar ju som bli jävligt less på det. Och har även fått en jädrans klåda i handflatorna o fot sulorna. Och det är inte så kul o vakna på nätterna av att de kliar o man måste klia som en tok. Var ida till vårdcentralen här i hpda, men dom viste inte o kom inte fram till något som det skulle kunna vara. Och en av kärringarna skrämde mig o ville lyssna på bebben o ville veta ifall jag kännt sparkar rörelser ännu. Men det är vanligt med första graviditeten att man inte känner något förrän efter vecka 20 nångång. Men man belv ju orolig fast man kände ändå att de lät lite konstigt när hon frågade så. För va fan har det med prickarna att göra.

Sedan så fick ja papper ida ifrån min a-kassa. Att min ansökan är inte godkänds för att jag jobbat så lite. Men jag fattar inte varför dom ändå har skickat kassa kort åt mig. Så va jag vet nu kommer ja int få nå pengar därifrån ifall ja int får nå jobb. :( och det känns lite jobbigt. Jag som hade hoppats på att jag kommer att få därifrån pengar, för dom sa även på arbetsförmedligen att ja har jobbat så pass mycket att det räcker. Men nej. Nå få se hur de blir...

Sedan fick jag även papper från folktandvården. Om en tid och även nå jävla månads avgift grejjs som dom ville att ja skulle gå med i. Men tror inte ja ska ta tiden, ska gå till tandläkaren när det behövs. Känner att just nu har ja inte pengar för sådant. Min inkomst är ganska så låg för tillfället.

Imon när vi måste åka till sunderbyn så ska vi även va till luleå o handla på willys o så ville även tommi vara o kolla och eventuellt köpa nå laminatgolv. Min älskling har nya projekt på g hela tiden heheh.. Först fixade vi toan, sedan köket lite o nu vill han börja lägga nya golv.Ne  nu började äntligen hemma, vill se de så tar o skriver imon hur det gick på sunderbyn :)

ha det bra

sorry

Det är ett tag sedan man skrev igen. Men med goda nyheter att bebben kommer den 1 april :) Fast den kan ju komma före eller efter. Allt gick bra i kalix, o gud va de va häftigt att se bebben där på skärmen. Tänkte läggen in en bild åt er här så får ni se :) Kan ni tänka er att datumet stämde ganska bra ändå, först trodde men ju att den kommer den 29/3 men det skiljer ju inte mycket. Tommis syster fyller år den 1 april så de skulle ju vara ganska häftigt ifall den skulle komma då :P
Ne men nu tänkte ja äta lite frukost o sedan dusha. Men här kommer en bild på bebben :)

Om mat under graviditeten.

Idag är det torsdag, och det innebär att jag ska åka till kalix på ultraljud :) yee
Sitter nu o väntar på att tvätten ska bli färdig, och medans har ja hållit på med detta inlägg. Började lite smått redan igår men det hann inte bli färdigt så då tänkte jag passa på nu, så att tiden går fortare. :)


Nu kommer lite fakta åt er om mat under graviditeten. En viktig del under graviditeten :)


När du är gravid får barnet all energi och näring genom dig. Då är det extra viktigt att du äter tillräckligt med näringsrik mat för att du själv och ditt växande barn ska må bra. Allra bäst är att du äter frukost, lunch, middag och några mellanmål varje dag. När du äter regelbundet fördelas energi och näringsämnen över hela dagen. Då håller blodsockret en jämnare nivå och suget efter att småäta minskar. Om du mår illa kan det kännas bättre när du äter flera mindre måltider.


Bra att variera måltiderna.

Det är bra att variera innehållet i måltiderna för att både du och barnet ska få de näringsämnen ni behöver. Det räcker med att äta allsidigt för att ni båda ska få tillräckligt med vitaminer och mineraler. Försök att välja mat som är rik på vitamin D, omega 3-fett, folat/folsyra och järn. Längre ner kan ni sedan läsa om de olika vitaminerna.

Lunch och middag bör innehålla alla Tallriksmodellens delar i lagom portioner. Det ger en bra balans mellan olika näringsämnen om du fyller ¾ av tallriken med potatis/pasta/ris och grönsaker/rotfrukter. Fyll resten av tallriken med kött, fisk, ägg eller ett vegetariskt alternativ. Dricka gärna vatten både till maten och när du är törstig. Men talldriksmodellen kan ni säkert redan sen tidigare.


Ät gärna varje dag.

 • 500 g frukt och grönt (till exempel två portioner grönsaker och tre frukter
 • fisk (2-3 gånger i veckan, se lista nedan)
 • kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor
 • bröd, potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande, gärna fullkornsalternativ

Det är bra ifall frukost och mellanmål innehåller någonting nedan.

 • Bröd, flingor, müsli, gröt
 • Mjölk, yoghurt, fil
 • Lättmargarin och pålägg som till exempel skinka, kalkon, leverpastej, sardiner, makrill, eller mager ost
 • Frukt och grönsaker

En grej som jag har märkt vad jag har börja äta mer är yoghurt. Måste ha det varje dag. Speciellt på morgonen. Förut har man inte ätit det lika ofta som man gör det nu.

Och nu kommer vi till dom extra viktiga näringsämnena.

Järn:

Järn behöver du extra mycket av för den ökade blodbildningens skull. Det finns i kött, leverpastej, blodpudding, fullkornsbröd, torkade bönor, linser och ärter. Kroppen har lättare att ta upp järn i maten om du samtidigt äter livsmedel med vitamin C, till exempel grönsaker och frukt. En del behöver extra järn i form av kosttillskott. På mödravården kontrolleras dina blodvärden regelbundet och barnmorskan ordinerar järntabletter om det behövs. Jag har ännu inte behövt börja äta järn tabletter. Men det är oftast vanligt efter vecka 20. Min barnmorska rekommenderade mig att börja äta lever pastej men har inte ännu börjat äta det. Har aldrig tyckt om det, så det är lite svårt att börja äta.

Folsyra:

Folsyra är ett B-vitamin som behövs för fostrets utveckling och din egen blodbildning under hela graviditeten. Folsyra är också viktigt att få i sig redan innan man blir gravid. Därför är det bra att tänka på att äta frukt, gröna grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkornsbröd om man planerar för en graviditet. 400 mikrogram folsyra per dag rekommenderas ända fram till tolfte graviditetsveckan. Det är för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Folsyra som kosttillskott finns att köpa på Apoteket. Prata med din barnmorska om du vill veta mer.


Vitamin D:  Vitamin D hjälper kroppen att ta upp kalcium och är därför viktigt under graviditeten. Vitamin D bildas naturligt när man är ute i solen. Under vinterhalvåret räcker inte dagsljuset till för att bilda tillräckligt med vitamin D i kroppen. Då är det extra viktigt att få i sig vitamin D genom kosten. Fisk - speciellt fet fisk - innehåller vitamin D, liksom ägg. En annan viktig källa är mjölkprodukter berikade med vitamin D, som lätt- och mellanmjölk, lättfil och de flesta margarinsorter.


Fleromättade fettsyror:  Fleromättat fett är viktigt för barnets utveckling. Överhuvudtaget har fettkvaliteten stor betydelse både för din och barnets hälsa. Det nyttiga fleromättade fettet finns bland annat i fet fisk som lax, makrill och sill, och även i rapsolja, valnötter och flytande margarin. För att minska på det mättade fettet som kan vara skadligt för hälsan bör du välja magra mjölk- och charkprodukter.


Jod: Jod är viktigt både för din och barnets sköldkörtelfunktion. Använd därför bara hushållsalt som är jodberikat, men du behöver inte salta extra på maten. Många ört-, fling- och mineralsalter innehåller inte jod.


Kalcium: När du är gravid behöver du mer kalcium än vanligt. Det behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Kalcium får du bland annat från mjölkprodukter som mjölk, fil och ost, Cirka 5 dl mjölk – gärna lättmjölk - och några skivor mager ost varje dag räcker för dagsbehovet.  Kalcium får du också i dig när du äter sardiner, räkor och grönkål.


Fisk: Fisk och skaldjur är rika på vitamin D, jod och selen, som kroppen behöver när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller även omega 3-fett. Därför är det bra att äta fisk 2-3 gånger i veckan, du kan välja både bland magra och feta sorter.

Här kommer några fisk /fiskprodukter som är säkra att äta:

All odlad fisk, Alaska pollock, ansjovis, fiskbullar, fiskpinnar, flundra, hoki, kolja, kummel, lax och laxfiskar, lutfisk, makrill, pangasiusmal, rödspätta, sardiner, sej, sik, sill, tonfisk på burk, torsk, med flera.

Skaldjur: Blåmusslor, hummer, krabba (det vita köttet), kräftor, pilgrimsmusslor, räkor,

Observera att några få fisksorter kan ha höga halter av kvicksilver eller dioxin och du bör inte äta dem mer än några gånger per år. Det gäller särskilt för strömming, abborre, gädda och gös.


Du bör inte banta under graviditeten, eftersom det kan skada både dig och ditt barn. En risk med bantning är att den frigör miljögifter som lagrats i fettvävnaden i din kropp. Om du är rädd för att gå upp onödigt mycket i vikt kan du tänka på att äta näringsrik mat på regelbundna tider och undvika sötsaker och onödiga kalorier. Försök också att röra på dig minst 30 minuter om dagen. En lagom viktuppgång minskar också risken för graviditetsdiabetes, högt blodtryck och för en bestående övervikt. Vad som är lagom beror på hur mycket du vägde innan du blev gravid.


Illamående och mat

Många kvinnor mår illa under första delen av graviditeten och kan därför ha svårt att äta. Oftast är det ingen fara, eftersom fostret får vad det behöver från de näringsreserver som är lagrade i kroppen. Om illamåendet fortsätter efter de tre första månaderna, eller om du är orolig, bör du ta upp det med din barnmorska. Man kan även ha en skorpa eller nått smått vid nattucksbordet som man kan äta när man vaknar före man stiger upp. Hade inte själv detta problem men har läst att det är ett alternativ som man kan göra. Så testa med detta.

Kosttillskott: Var försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Rådgör med din barnmorska eller läkare innan du använder sådana produkter.

Om ni vill är det bara o googla sig fram o söka mer fakta.  Om det är någonting ni undrar över. Eller så kan ni fråga mig :p


Ha det bra!

ps: lägger nog in bilder imon på ultraljudet :p


Nå fel..

inlägget nedan är inte fullständigt allt syns inte med. Måste få tag på mayo så ja kan fråga henne varför det blir så..

19+1. om tobak under graviditeten

Tänk snart har halva tiden gått, o det känns som om det var nyligen man fick reda på att man var gravid. :)
Och konstigt nog har det gått fort fast man bara har suttit hemma för det mesta. Tiden brukar gå fortare när man är och jobbar.

Kom just från en promenad, det var skönt med lite frisk luft, lite blåsigt bara.

På torsdag ska ja på ultraljud till kalix, kanske lite ut tjatat men ja längar verkligen till det. Hade haft tid igentligen förra veckan men dom bytte ju tiden så :( Men det ska bli spännande o se när förlossnings datumet blir :)

Är även inte alls röksugen nåmera. Och det är ju jätte bra och ett stort steg ja gjort. Är verkligen stolt över mig.
Fast tommi rökte i helgen så va ja int alls sugen. Och inte ens ett bloss ville ja ha.
Dricker även heller inte kaffe, kanske en gång i veckan 1-2 koppar om ens det. Det är ju oxå bra gjort.
Så jag hoppas verkilgen att andra även oxå slutar med rökningen när dom blir gravid. Det kan vara svårt, men ge int upp hoppet. Man kan vara lite sur,känslig och så i början men det går över efter nån vecka. Och man är ju int sur hela tiden utan, humöret går som upp och ner. Men så är det även för vissa under graviditeten oxå.

Här kommer lite fakta åt er som jag har hittat på http://www.vardguiden.se/

Om du röker eller snusar när du är gravid får fostret i sig många skadliga ämnen. Det kan leda till att fostret växer för dåligt eller till och med dör. Det är inte lätt att sluta när man är beroende, men du kan få hjälp.

Om du har tänkt sluta röka eller snusa, så är det hög tid att göra det när du är gravid. När du röker eller snusar får du i dig många skadliga ämnen som tas upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen.

Fostret får till och med i sig större mängd än mamman av vissa ämnen, till exempel kolmonoxid och nikotin. De flesta av tobaksrökens ämnen passerar fritt över till fostret. Nikotinet, som även finns i snus, gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring.

Försämrad syreupptagning:Kolmonoxiden som finns i cigarettröken gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras hos den som röker. Om rökaren är gravid får fostret också i sig kolmonoxid. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som mammans och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret.

Rökning ökar risken för:
 • Att fostret växer för dåligt
 • Missfall
 • Fosterdöd under graviditeten
 • För tidig förlossning
 • Moderkaksavlossning
 • Plötslig spädbarnsdöd.

Hur mycket du röker står i direkt proportion till riskerna för fostret. Så fort du slutar kommer det fostret till godo.


Rökavväjning:

Om du röker kan det vara en tröst att veta att det ofta är lite lättare att sluta röka vid en graviditet. Du kan känna dig äcklad och illamående av rök. För andra är det svårare att sluta helt. Lyckas du inte sluta röka helt bör du försöka minska din konsumtion - särskilt mot slutet av graviditeten. Mindre tobak är bättre än mer. Ge inte upp, även om du misslyckas kan du försöka sluta igen senare i graviditeten. Alla cigaretter eller prillor som du låter bli är bra.


Hjälpmedel:

I första hand bör du försöka sluta med tobak utan avvänjningsmedel som innehåller nikotin eftersom de också är skadliga för barnet. Sen är det såklart bättre att använda nikotintuggummi en kortare period om det verkligen leder till att du slutar röka än att inte sluta alls. Plåster är sämre för barnet än tuggummi eftersom de tillför nikotin kontinuerligt.


Sök vård:

Om du vill sluta röka, men tycker att det är svårt, kan du tala med din barnmorska. Hon kan ge goda råd om rökavvänjning. Var inte rädd för att tala om att du röker. Din barnmorska är van att hantera den sortens frågor. Du kan också vända dig till din vårdcentral. Många av dem har rökavvänjningsprogram.

Du kan också nyttja Sluta-röka-linjen.


Tänkte även att ja lägger in lite fakta om mat under graviditeten någan dag. Det blir för mycket att läsa för er ifall ja lägger ut allt på samma gång :)


Vecka 19 :)

Ja då va man på vecka 19 :) De va ja har glömt bort att skriva hit är att jag har ju tagit svininfluensa sprutan i fredags.
Urs o ja som hatar sådant :( Men när man är i riskgruppen så var ja o tog den fö vårt bästa. Måste även vara och ta en en gång till om 3 veckor , en så kallad påfyllnadsvaccination. Efter vaccinationen har ja haft ganska så ont i min vänstra arm. Så ja har int kunnat sova på vänster sida, och lyfta upp armen högt, men det börjar smått försvinna nu int lika ont nåmera. Annars mår ja bra, lite täppt i näsan på morgonen när man vaknar men det går över efter ett par timmar. Men det är vanligt med näs täppa.

Här har ni lite info ifrån growingpeople :) Få se ifall detta stämmer, jag ska ju vara till kalix på ultraljud på torsdag :)
Det blir spännande att se :)

På grund av de högre östrogenhalterna kan du som har ljus hy få mörka hudfläckar i ansiktet. Om du solar kan fläckarna bli än mörkare. Hos mörkhyade blir fläckarna ljusa. Detta fenomen kalls för kloasma.


Livmodern når nästan upp till naveln.
Som gravid kan du känna dig förföljd av en massa regler och att du lever under en präktighetspress. Det viktigaste är att du tar hand om dig under graviditeten och planera resten av graviditeten så att du orkar! Lägg gärna in ledighet sista månaden så att du är utvilad inför förlossning och tiden efter.

Det kan hända att du drabbas av smärtor eller en dov värk ner mot ljumskarna. Det gör ont då du går och står och försvinner om du lägger dig ner.  Du har ont i ligamentis teres uteri. När livmodern växer och blir större tänjs de ut och kan göra ont. Vad du kan göra för att underlätta smärtan är att sätta dig en stund och lägga upp benen.

Bebben:
I vecka 19 är kroppslängden omkring 18 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 280 g.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Barnets hud är ömtålig och täcks därför nu av fosterfett, vernix caseosa - det täcker hela huden, även över ögon och öron. Fosterfettet bildas från hudens talgkörtlar, är vitt till ljusgrått och mycket segt, salvliknande.

Sugande rörelser och sväljningsrörelser förekommer från tolfte graviditetsveckan och framåt. Barnet sväljer fostervatten, vilket är en viktig del i balansen av mängden fostervatten. Barnets förmåga att kissa är också viktig för balansen av fostervattenmängden.


RSS 2.0