Vecka 19 :)

Ja då va man på vecka 19 :) De va ja har glömt bort att skriva hit är att jag har ju tagit svininfluensa sprutan i fredags.
Urs o ja som hatar sådant :( Men när man är i riskgruppen så var ja o tog den fö vårt bästa. Måste även vara och ta en en gång till om 3 veckor , en så kallad påfyllnadsvaccination. Efter vaccinationen har ja haft ganska så ont i min vänstra arm. Så ja har int kunnat sova på vänster sida, och lyfta upp armen högt, men det börjar smått försvinna nu int lika ont nåmera. Annars mår ja bra, lite täppt i näsan på morgonen när man vaknar men det går över efter ett par timmar. Men det är vanligt med näs täppa.

Här har ni lite info ifrån growingpeople :) Få se ifall detta stämmer, jag ska ju vara till kalix på ultraljud på torsdag :)
Det blir spännande att se :)

På grund av de högre östrogenhalterna kan du som har ljus hy få mörka hudfläckar i ansiktet. Om du solar kan fläckarna bli än mörkare. Hos mörkhyade blir fläckarna ljusa. Detta fenomen kalls för kloasma.


Livmodern når nästan upp till naveln.




Som gravid kan du känna dig förföljd av en massa regler och att du lever under en präktighetspress. Det viktigaste är att du tar hand om dig under graviditeten och planera resten av graviditeten så att du orkar! Lägg gärna in ledighet sista månaden så att du är utvilad inför förlossning och tiden efter.

Det kan hända att du drabbas av smärtor eller en dov värk ner mot ljumskarna. Det gör ont då du går och står och försvinner om du lägger dig ner.  Du har ont i ligamentis teres uteri. När livmodern växer och blir större tänjs de ut och kan göra ont. Vad du kan göra för att underlätta smärtan är att sätta dig en stund och lägga upp benen.

Bebben:
I vecka 19 är kroppslängden omkring 18 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 280 g.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Barnets hud är ömtålig och täcks därför nu av fosterfett, vernix caseosa - det täcker hela huden, även över ögon och öron. Fosterfettet bildas från hudens talgkörtlar, är vitt till ljusgrått och mycket segt, salvliknande.

Sugande rörelser och sväljningsrörelser förekommer från tolfte graviditetsveckan och framåt. Barnet sväljer fostervatten, vilket är en viktig del i balansen av mängden fostervatten. Barnets förmåga att kissa är också viktig för balansen av fostervattenmängden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0