Vecka 21+3

Nu har 21+3 veckor gått av graviditeten :)  Och jag och bebben mår bra, känner av den mer och mer, förutom att utslagen på kroppen finns ju ännu. Och det är inte så kul. Ser inte så snyggt ut. Men man får ju hoppas att dom försvinner inom kort. :)

Har nyligen brännt två nya skiver, till bilen. Denna gång med finsk musik :P Älsklingen är ute och skruvar i bilen. Han byter glödstiften på bilen. Så få se då hur länge de tar. Oj detta skrev ja i fredags när ja hade tråkigt.


I torsdags eller va det kanske i onsdags. Men skit samma så,  frågade tommis syster tommi ifall ja e me barn fö deras kusin hade sett mig o hon hade tyckt att magen hade växt så hon hade ju frågat henne. Men hon viste ju inte så då frågade hon ju tommi igår och tommi sa till henne som det var.  Hon blev jätta glad. =)


I fredags berättade vi även åt tommis -mina föräldrar, linda, råttan, soppa , att jag är gravid. Morsan det första morsan sa åt mig var att – var det därför ni köpte skåp bil? Och då sa ja åt henne att de heter kombi hehe hon blev nog lite chokad. Alla är glada för våran skull, och det är ju bra det.


Här kommer lite som jag tagit ut från growing people :)

I Sverige brukar barnmorskorna rekommendera ett extra järntillskott från mitten av graviditeten på 60-100 mg/dag. Det beror på att, även om du äter bra mat finns det risk för att du inte kan täcka det ökade järnbehovet, utan att tära på reserverna - och de kan behövas i samband med förlossning och amning.


Ge järnet

Blodpudding, korv, vitkålssallad, Hamburgare med bröd, tomat, sallad, apelsinjuice, Köttfärssås, spaghetti, paprika. Köttgryta, potatis, brysselkål Lammkotletter, ratatouille, bakad potatis. Stekt kotlett, kokt potatis, skysås, broccoli. Rostbiff, potatissallad, tomatsallad.Stekt biff i ciabattabröd, tomat, paprika, lök.

Kuriosa - det går åt nästan en hink med persilja för att täcka dagsbehovet av järn då du är gravid.

Tänk på att: Kaffe och te minskar förmågan att ta upp järn. Stora mängder kaffe - över 300 mg koffein om dagen - kan också öka risken för låg födelsevikt och missfall. En vanlig kopp kaffe innehåller 100 mg koffein.


Barnet

Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen. Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret. Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och surt- om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik.

Vikt 420 gram.

 


Mamma

Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än.

Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo.

**********************************************************************************

Mayo är här nu på besök, hon har färgat mitt hår. Och imon ska vi lägga hårförlängningen igen på mig :)

Ne nu vara lite social :p Alla får ha de så bra

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0